Çökelek (Sürk)

Tuzsuz çökeleğin çeşitli baharatlarla tatlandırılmasıyla hazırlanan Antakya / Hatay mutfağına özgü çok özel bir lezzettir. Çökeleğe çeşitli baharatların eklendiği bu özel karışım genellikle kurutularak veya kurutulmadan zeytinyağının içinde saklanır. Çok sevilen bir kahvaltılık olan sürk, ezilerek meze şeklinde de yenebilir.Kokusu pek hoş olmasa da muhteşem bir lezzeti vardır. Sürkün üzerine zeytinyağı dökülerek yenilmektedir. Salatalara ve makarnaya çok yakışır. Yörelere ve damak tadına göre kullanılan baharatlar değişmektedir. Kekik ve kırmızı biber kullanılan temel baharatlardır. Salçalı veya salçasız olarak hazırlanmaktadır. Kurutulmuş çökelek Doğu ve Güney bölgelerinde çok sevilen bir yiyecektir.

Bir de Bunlar Var...